Verkoper

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25167
Leerweg: BOL
Niveau: 2
Duur opleiding: 2 jaar
School: Handel & Management
Startdatum: september
Locatie: ,

Open dag

7 & 8 december

Meer informatie

Vind je het leuk om in een winkel te werken en klanten te adviseren? Ben je vriendelijk en vind je het niet erg om in de avond of in het weekend te werken? Dan is de opleiding Verkoper bij MBO Utrecht echt iets voor jou!

De opleiding

Over de opleiding Verkoper

Vind jij het leuk om in een winkel te werken en klanten te adviseren? Ben je vriendelijk en blijf je vriendelijk, ook als het ineens heel druk is? Heb je er geen moeite mee om te werken als anderen meestal vrij zijn, dus ’s avonds, op zaterdag en soms ook op zondag? Is het voor jou een uitdaging dat de klant tevreden de winkel verlaat en graag terugkomt? Dan is dit echt een opleiding voor jou. Overal in Nederland vind je winkels. Goede verkopers zijn daarbij heel belangrijk.

In twee jaar tijd leiden wij je op tot verkoper. Je krijgt algemene vakken als Nederlands, Engels en vaktechnische vakken als kassa, goederenverwerking, verkoopgesprek, veiligheid en arbo. De vakken zijn voor een deel verweven in projecten die je met je klas doet. In beide leerjaren loop je stage. Ook kun je je specialiseren op de winkelbranche die jij interessant vindt.

Belangrijke vakken binnen deze opleiding

 • Kassa
 • Goederenverwerking
 • Verkoop
 • Veiligheid en criminaliteit

Kerntaken

 • Ontvangt en verwerkt goederen;
 • Verkoopt en verleent service;
 • Handelt verkooptransacties af.

Iets voor jou?

 • Je bent sociaal
 • Je bent georganiseerd
 • Je bent behulpzaam

Wat leer je

Overal in Nederland vind je winkels. Goede verkopers zijn daarbij heel belangrijk. Want tevreden klanten komen terug en dat is goed voor de omzet! Wij leren je hoe je klanten kunt adviseren, hoe een kassa werkt en hoe je ervoor zorgt dat de winkel er netjes uitziet. Hoe je goederen ontvangt en verwerkt. Hoe je veilig en volgens Arbo-regels werkt. En hoe je klachten kunt afhandelen. Tijdens de stage krijg je dagelijks begeleiding van je praktijkopleider.

Stage (BPV)

Leerlingen gaan in het eerste schooljaar vanaf november op stage. De stage is twee dagen in de week, de andere dagen ga je naar school. Ook in het tweede schooljaar bestaat de opleiding voor een belangrijk deel uit stage. Je loopt dan drie dagen per week stage vanaf oktober. Het praktijkexamen vindt plaats binnen het stagebedrijf. Tijdens de stage word je dagelijks begeleid door je praktijkopleider. Dit is een werknemer binnen het bedrijf, meestal iemand met een kaderfunctie. Van school uit krijg je directe begeleiding door een bpv-consulent of door één van de docenten.

Na de opleiding

Wat kun je met een diploma Verkoper

Je kunt na de opleiding Verkoper niveau 2 aan de slag als verkoper in de winkelbranche waarop jij je hebt gespecialiseerd, of een andere branche. Ook kun je doorstromen naar een niveau 3 mbo-opleiding, bijvoorbeeld de opleiding Verkoopspecialist.

Vaak gekozen vervolgstudie

 • Opleiding Verkoopspecialist niveau 3

Wil je weten wat de kans op werk is na het afronden van deze opleiding? Je vindt deze informatie op de website van de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven).

Toelatingseisen

Om te kunnen starten met deze opleiding moet je in het bezit zijn van een:

 • Diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg of;
 • Entreeopleiding (niveau 1)

Daarnaast dien je om toegelaten te worden aan deze opleiding deel te nemen aan de kennismakingsactiviteiten en dient je Digitaal Doorstroomdossier compleet te zijn.

Versneld traject

Er bestaat de mogelijkheid om deze opleiding sneller af te ronden. Als jij hiervoor in aanmerking komt, kun je een halfjaar (tot een jaar) eerder je diploma halen.
Instroommomenten

 • Augustus/september 2018

De kosten

De bedragen van het lesgeld wordt elk jaar wettelijk vastgesteld. Dit lesgeld hoef je alleen te betalen als je 18 jaar of ouder bent. De bedragen voor het schooljaar 2018-2019 zijn nog niet bekend. Je kunt rekening houden met ongeveer €1.140,- voor een BOL opleiding*. Verder moet je rekening houden met kosten voor boeken en andere leermiddelen zoals readers, licenties en kopieerwerk.

Aanschaf van een laptop

Je hebt voor deze opleiding een laptop nodig die je gaat gebruiken tijdens projecten en bepaalde lessen. Daarnaast wordt een deel van het lesmateriaal digitaal aangeboden. De laptop-eisen die gesteld worden voor jouw opleiding vind je op: laptop.mboutrecht.nl.

Studentenreisproduct

Indien je een voltijd mbo studie volgt heb je recht op een studentenreisproduct. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

Studiefinanciering

Vanaf je 18e kun je ook in aanmerking komen voor de andere producten van studiefinanciering: een basisbeurs, een aanvullende beurs en een lening. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

* Genoemde bedragen zijn onder voorbehoud van wijzigingen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De academie

De Academie voor Economie en Ondernemen kent twee richtingen: de zakelijke dienstverlening en handel en ondernemerschap.

Zakelijke dienstverlening

Een secretaresse voert natuurlijk heel ander werk uit dan een commercieel medewerker bij een groothandel, een juridisch medewerker bij een gemeente of een marketingmedewerker. Toch verlenen ze allemaal diensten aan klanten, intern en extern. Binnen vrijwel iedere organisatie kun je daarom in een dienstverlenende functie aan de slag.

Handel en ondernemerschap

Bij jou staat de relatie met de klant voorop. Als verkoper of verkoopspecialist ben jij het visitekaartje van je werkgever. Neem jij snel de leiding en ben je veelzijdig? Dat zijn eigenschappen die goed van pas komen als je manager of ondernemer wilt worden. Wil jij graag het beleid bepalen? Het succes van je eigen zaak staat of valt met jouw persoonlijke eigenschappen. Kun jij beslissingen nemen en ben jij verantwoordelijk voor het onderhouden van de relaties? Dan past Handel en ondernemerschap echt bij jou.
Voor meer informatie over de academie ga je naar de website van de Academie voor Economie en Ondernemen.

Disclaimer:
We doen er alles aan om deze informatie zo actueel en volledig mogelijk te houden. Maar omdat onze opleidingen continue in ontwikkeling zijn, kan het voorkomen dat er gedurende het schooljaar kleine wijzingen doorgevoerd worden.