Verkoopspecialist BBL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25155
Leerweg: BBL
Niveau: 3
Duur opleiding: 2 jaar
School: Handel & Management
Startdatum: september
Locatie: ,

Open dag

7 & 8 december

Meer informatie

Wil jij graag in een winkel aan de slag en wil je iets meer dan alleen de verkoop en klanten helpen? Dan is de opleiding Verkoopspecialist bij MBO Utrecht iets voor jou!

De opleiding

De opleiding Verkoopspecialist is een tweejarige studie die je als BOL- of BBL-opleiding kunt volgen. Je krijgt algemene vakken als Nederlands, Engels en vaktechnische vakken. De vakken zijn voor een deel verweven in projecten die je met je klas doet. In het eerste jaar loop je stage op de werkvloer, in je tweede jaar is de stage meer gericht op het begeleiden en adviseren. Ook kun je je specialiseren op de winkelbranche die jij interessant vindt.

Belangrijke vakken binnen deze opleiding

 • Goederen
 • Verkopen
 • Kassa
 • Begeleiden
 • Verkoopcijfers

Kerntaken

 • Verzorgt de ontvangst en verwerking van goederen
 • Verkoopt, adviseert en verleent service
 • Handelt kassatransacties af en/of leidt deze
 • Optimaliseert verkoop en assortiment

Iets voor jou?

 • Je bent sociaal
 • Je bent georganiseerd
 • Je bent behulpzaam

Wat leer je

Als verkoopspecialist verkoop je producten, maar je doet nog veel meer dan dat. Je neemt samen met de manager beslissingen over de samenstelling van het assortiment, de presentatie van de producten en de promotie. Je doet de be­stellingen, adviseert klanten, regelt de ontvangst en opslag van goederen en geeft leiding aan verkoopmedewerkers op jouw afdeling. Met deze opleiding word je dus echt een ‘specialist’.

Stage (BPV)

Bij BBL spreken we niet van stage. Je hebt een arbeidsovereenkomst getekend bij het bedrijf waar je werkt voor minimaal 21 uur per week. Je bent in dienst bij dit bedrijf en volgt op maandag de lessen op school.

Na de opleiding

Wat kun je met een diploma Verkoopspecialist

Je kunt na de opleiding Verkoopspecialist niveau 3 aan de slag als verkoopspecialist in de winkelbranche waarop jij je hebt gespecialiseerd, of een andere branche. Ook kun je doorstromen naar een niveau 4 mbo-opleiding, bijvoorbeeld naar de mbo-opleiding Manager Retail.

Je kunt na je opleiding Verkoopspecialist detailhandel gaan werken in de detailhandel. De branche is heel breed, dus je kunt bij veel bedrijven terecht. Als verkoopspecialist verkoop je producten, maar je doet nog veel meer dan dat. Je neemt samen met de manager beslissingen over de samenstelling van het assortiment, de presentatie van de producten en de promotie. Je doet de be­stellingen, adviseert klanten, regelt de ontvangst en opslag van goederen en geeft leiding aan verkoopmedewerkers op jouw afdeling. Met deze opleiding word je dus echt een ‘specialist’.

Wil je weten wat de kans op werk is na het afronden van deze opleiding? Je vindt deze informatie op de website van de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven).

Vaak gekozen vervolgstudie

 • Opleiding Manager Retail niveau 4 (Mits je binnen 2 jaar de opleiding Verkoopspecialist niveau 3 afgerond hebt).

Toelatingseisen

Om te kunnen starten met deze opleiding moet je in het bezit zijn van een:

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg of;
 • Diploma vmbo theoretische leerweg of;
 • Diploma vmbo gemengde leerweg of;
 • Overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of;
 • Diploma mbo niveau 2

Daarnaast dien je om toegelaten te worden aan deze opleiding deel te nemen aan de kennismakingsactiviteiten en dient je Digitaal Doorstroomdossier compleet te zijn.

Extra toelatingseisen BBL
Voor de BBL-opleiding heb je een leer-/werkovereenkomst nodig bij een door SBB voor deze opleiding goedgekeurd praktijkbedrijf voor tenminste 21 uur per week. Je bent in dienst bij dit bedrijf en volgt op maandag de lessen op school.

Instroommomenten

 • Augustus/september 2018

Kosten

De bedragen van het lesgeld wordt elk jaar wettelijk vastgesteld. Dit lesgeld hoef je alleen te betalen als je 18 jaar of ouder bent. De bedragen voor het schooljaar 2018-2019 zijn nog niet bekend. Je kunt rekening houden met ongeveer €575,- voor een BBL opleiding niveau 3 of 4*. Verder moet je rekening houden met kosten voor boeken en andere leermiddelen zoals readers, licenties en kopieerwerk.

Aanschaf van een laptop

Je hebt voor deze opleiding een laptop nodig die je gaat gebruiken tijdens projecten en bepaalde lessen. Daarnaast wordt een deel van het lesmateriaal digitaal aangeboden. De laptop-eisen die gesteld worden voor jouw opleiding vind je op: laptop.mboutrecht.nl.

* Genoemde bedragen zijn onder voorbehoud van wijzigingen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De academie

De Academie voor Economie en Ondernemen kent twee richtingen: de zakelijke dienstverlening en handel en ondernemerschap.

Zakelijke dienstverlening

Een secretaresse voert natuurlijk heel ander werk uit dan een commercieel medewerker bij een groothandel, een juridisch medewerker bij een gemeente of een marketingmedewerker. Toch verlenen ze allemaal diensten aan klanten, intern en extern. Binnen vrijwel iedere organisatie kun je daarom in een dienstverlenende functie aan de slag.

Handel en ondernemerschap

Bij jou staat de relatie met de klant voorop. Als verkoper of verkoopspecialist ben jij het visitekaartje van je werkgever. Neem jij snel de leiding en ben je veelzijdig? Dat zijn eigenschappen die goed van pas komen als je manager of ondernemer wilt worden. Wil jij graag het beleid bepalen? Het succes van je eigen zaak staat of valt met jouw persoonlijke eigenschappen. Kun jij beslissingen nemen en ben jij verantwoordelijk voor het onderhouden van de relaties? Dan past Handel en ondernemerschap echt bij jou.

Voor meer informatie over de academie ga je naar de website van de Academie voor Economie en Ondernemen.

Disclaimer:
We doen er alles aan om deze informatie zo actueel en volledig mogelijk te houden. Maar omdat onze opleidingen continue in ontwikkeling zijn, kan het voorkomen dat er gedurende het schooljaar kleine wijzingen doorgevoerd worden.