Medewerker human resource management (HRM)

Opleidingspecificaties

Crebonummer: Medewerker human resource management (HRM)
Leerweg: BOL
Niveau: 4
Duur opleiding: 3 jaar
School: Economie & Zakelijke Dienstverlening
Startdatum: september
Locatie: ,

Open dag

7 & 8 december

Meer informatie

Lijkt het je leuk om op de afdeling Personeelszaken te werken? Van alles uit te zoeken over contracten, sollicitaties, ziekteverlof en vakantiedagen? Meld je dan aan voor de opleiding Medewerker HRM bij MBO Utrecht!

De opleiding

Over de opleiding Medewerker human resource management (HRM)

HRM betekent human resource management, oftewel personeelsbeleid. Het eerste jaar van je opleiding Medewerker HRM start je met de studenten van de opleiding Juridisch administratief dienstverlener. Je krijgt veel vakken die met recht te maken hebben, naast vakken als Nederlands, Engels en rekenen. Je leert wet- en regelgeving goed op te zoeken en hoe je wetten toe kunt passen. In het tweede en derde jaar loop je stage en verdiep je je ook meer in vakken als management, arbeidsrecht, personeelsadministratie en sociale zekerheid.

Kerntaken

 • Verzorgt klantcontact bij juridisch-administratieve dienstverlening;
 • Verricht (juridische) dossierwerkzaamheden;
 • Verricht de personeelsadministratie en ondersteunt bij diverse HRM processen.

Wat doet een Medewerker HRM?

De medewerker HRM houdt zich bezig met personeelsaangelegenheden. Bij sommige organisaties is ook de salarisadministratie onderdeel van de afdeling HRM. De medewerker HRM kan werkzaam zijn binnen elke organisatie met een afdeling HRM bij overheids-, profit- en non-profitorganisaties. Ook de grootte van de organisatie kan variëren van een kleine organisatie waar de medewerker (ondersteunende) HRM taken combineert met andere (ondersteunende) taken, tot een grote organisatie waar hij op een ruim opgezette afdeling HRM werkt.

Er ontstaan daarnaast steeds meer HR(M) shared service centra waar de medewerker werkzaam kan zijn. In een dergelijk center wordt de (standaard) HR-dienstverlening voor aangesloten organisaties uitgevoerd. Een voorbeeld hiervan is het shared service center van de ministeries dat moderne, geüniformeerde en efficiënte dienstverlening levert op het gebied van geautomatiseerde administratieve afhandeling van personele processen.

Iets voor jou?

 • Je kunt kritisch luisteren
 • Je bent zakelijk
 • Je houdt van analyseren

Wat leer je

Als medewerker HRM zorg jij ervoor dat het personeelsbeleid bij een organisatie op rolletjes loopt. Bij ons leer je hoe je contracten opstelt, ziekte- en vakantieverlof regelt, hoe je een personeelsadministratie bijhoudt en hoe je ervoor zorgt dat salarissen worden betaald. Veel organiseer- en uitzoekwerk dus! Ook zijn er regelmatig gastlessen, bijvoorbeeld van een rechter-commissaris, een bewindvoerder en een HRM-specialist, en we gaan op excursie naar een rechtbank, het UWV en de Tweede Kamer.

Stage (BPV)

Binnen de opleiding Medewerker human resource management (HRM) wordt veel aandacht besteed aan stage, ook wel beroepspraktijkvorming (BPV) genoemd. In schooljaar 2 loop je het eerste half jaar vier dagen per week stage binnen de juridische beroepspraktijk. In leerjaar 3 loop je het tweede half jaar drie dagen stage bij een bedrijf in de uitstroomrichting die je dan gekozen hebt.

Na de opleiding

Wat kun je met een diploma Medewerker human resource management (HRM)?

De medewerker HRM kan werkzaam zijn binnen elke organisatie met een afdeling HRM. Bij profit- en non-profitorganisaties. Ook de grootte van de organisatie kan variëren van een kleine organisatie waar de medewerker (ondersteunende) HRM taken combineert met andere (ondersteunende) taken, tot een grote organisatie waar hij op een ruim opgezette afdeling HRM werkt. Er ontstaan daarnaast steeds meer HR(M) shared service centra waar de medewerker werkzaam kan zijn.

Vaak gekozen vervolgstudies

 • Hbo Recht
 • Hbo HRM

Wil je weten wat de kans op werk is na het afronden van deze opleiding? Je vindt deze informatie op de website van de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven).

Toelatingseisen

Om te kunnen starten met deze opleiding moet je in het bezit zijn van een:

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg of;
 • Diploma vmbo gemengde leerweg of;
 • Diploma vmbo theoretische leerweg of;
 • Overgangsbewijs havo 3 naar havo 4 of;
 • Diploma mbo niveau 3

Daarnaast dien je om toegelaten te worden aan deze opleiding deel te nemen aan de kennismakingsactiviteiten en dient je Digitaal Doorstroomdossier compleet te zijn.

Versneld traject

Er bestaat de mogelijkheid om deze opleiding sneller af te ronden. Als jij hiervoor in aanmerking komt, kun je een jaar eerder je diploma halen.

Instroommomenten

 • Augustus/september 2018

Kosten

De bedragen van het lesgeld wordt elk jaar wettelijk vastgesteld. Dit lesgeld hoef je alleen te betalen als je 18 jaar of ouder bent. De bedragen voor het schooljaar 2018-2019 zijn nog niet bekend. Je kunt rekening houden met ongeveer €1.140,- voor een BOL opleiding*. Verder moet je rekening houden met kosten voor boeken en andere leermiddelen zoals readers, licenties en kopieerwerk.

Aanschaf van een laptop

Je hebt voor deze opleiding een laptop nodig die je gaat gebruiken tijdens projecten en bepaalde lessen. Daarnaast wordt een deel van het lesmateriaal digitaal aangeboden. De laptop-eisen die gesteld worden voor jouw opleiding vind je op: laptop.mboutrecht.nl.

Studentenreisproduct

Indien je een voltijd mbo studie volgt heb je recht op een studentenreisproduct. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

Studiefinanciering

Vanaf je 18e kun je ook in aanmerking komen voor de andere producten van studiefinanciering: een basisbeurs, een aanvullende beurs en een lening. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

* Genoemde bedragen zijn onder voorbehoud van wijzigingen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De academie

De Academie voor Economie en Ondernemen kent twee richtingen: de zakelijke dienstverlening en handel en ondernemerschap.

Zakelijke dienstverlening

Een secretaresse voert natuurlijk heel ander werk uit dan een commercieel medewerker bij een groothandel, een juridisch medewerker bij een gemeente of een marketingmedewerker. Toch verlenen ze allemaal diensten aan klanten, intern en extern. Binnen vrijwel iedere organisatie kun je daarom in een dienstverlenende functie aan de slag.

Handel en ondernemerschap

Bij jou staat de relatie met de klant voorop. Als verkoper of verkoopspecialist ben jij het visitekaartje van je werkgever. Neem jij snel de leiding en ben je veelzijdig? Dat zijn eigenschappen die goed van pas komen als je manager of ondernemer wilt worden. Wil jij graag het beleid bepalen? Het succes van je eigen zaak staat of valt met jouw persoonlijke eigenschappen. Kun jij beslissingen nemen en ben jij verantwoordelijk voor het onderhouden van de relaties? Dan past Handel en ondernemerschap echt bij jou.

Voor meer informatie over de academie ga je naar de website van de Academie voor Economie en Ondernemen.

Disclaimer:
We doen er alles aan om deze informatie zo actueel en volledig mogelijk te houden. Maar omdat onze opleidingen continue in ontwikkeling zijn, kan het voorkomen dat er gedurende het schooljaar kleine wijzingen doorgevoerd worden.