Manager retail BBL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25162
Leerweg: BBL
Niveau: 4
Duur opleiding: 3 jaar
School: Handel & Management
Startdatum: september
Locatie: ,

Open dag

7 & 8 december

Meer informatie

Gaat je hart sneller kloppen van verkoop, weet jij van aanpakken en wil je een leidinggevende functie? Dan is de opleiding Manager retail bij MBO Utrecht je op het lijf geschreven.

De opleiding

Over de opleiding Manager retail

Ben jij iemand die de handen uit mouwen wil steken, die alles wil verkopen van rolletjes pepermunt tot bankstellen en een groot gevoel voor commercie heeft? Denk je anderen goed te kunnen aansturen en heb je ook nog een sterk verantwoordelijkheidsgevoel? Dan is deze opleiding jou op het lijf geschreven.

Als Manager retail werk je met een team van verkopers. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor het assortiment en de resultaten van het filiaal. Je zorgt voor het behalen van de geplande omzet, maar het liefste kom je daar nog bovenuit. Want dat zie je met jouw instelling nu eenmaal als een uitdaging!

De opleiding Manager retail is een driejarige studie die je als BOL- of BBL-opleiding kunt volgen. Je krijgt algemene vakken als Nederlands, Engels en economie en vaktechnische vakken zoals personeelsmanagement. Deze vakken zijn deels verweven in de projecten die je met je klas doet. Je loopt in alle drie de leerjaren stage waarbij je het gehele werkproces – van kassa-afhandeling tot winkelbeleid – doorloopt.

Belangrijke vakken binnen deze opleiding

 • Commercieel beleid
 • Financieel beleid
 • Personeelsmanagement
 • Recht

Kerntaken

 • Voert beleid van de organisatie uit
 • Beheert de goederenstroom en voorraad
 • Coördineert verkoopactiviteiten en voert deze uit
 • Coördineert de kassatransacties en voert deze uit

Iets voor jou?

 • Je ben sociaal
 • Je bent behulpzaam
 • Je hebt een sterk verantwoordelijkheidsgevoel

Wat leer je

Bij de opleiding Manager retail leer je door te doen. Door het doorlopen van alle onderdelen van een bedrijf tijdens de lessen en je stage– van de goederenontvangst tot het aansturen van een team – leer én ervaar je wat je nodig hebt om een goede manager te worden. Je weet hoe je een klant moet helpen, maar ook hoe je de winkelomzet kunt halen. Tijdens de opleiding kun je je specialiseren op de winkelbranche die jou het meest aanspreekt.

Stage (BPV)

Bij een BBL opleiding spreken we niet van stage. Je hebt een arbeidsovereenkomst getekend bij het bedrijf waar je werkt voor minimaal 21 uur per week.

Na de opleiding

Wat kun je met een diploma Manager retail

Na je opleiding Manager retail kun je aan de slag bij diverse bedrijven in de detailhandel of groothandel (beperkt zoals b.v. Sligro en Makro). Je voert verkoop- en adviesgesprekken, verzorgt presentaties, begeleidt de opslag van goederen en handelt verkooptransacties af. Ook stuur je collega’s aan en voer je het beleid uit van het hoofdkantoor samen met je personeel. En natuurlijk heb je oog voor allerlei verbeteringen, want je neemt nu eenmaal graag initiatief.

Vaak gekozen vervolgstudies

 • Hbo Small Business
 • Hbo Commerciële Economie
 • Hbo Facility Management

Wil je weten wat de kans op werk is na het afronden van deze opleiding? Je vindt deze informatie op de website van de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven).

Toelatingseisen

Om te kunnen starten met deze opleiding moet je in het bezit zijn van een:

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg of;
 • Diploma vmbo gemengde leerweg of;
 • Diploma vmbo theoretische leerweg of;
 • Overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of;
 • Diploma mbo niveau 3

Daarnaast dien je om toegelaten te worden aan deze opleiding deel te nemen aan de kennismakingsactiviteiten en dient je Digitaal Doorstroomdossier compleet te zijn.

Versneld traject

Er bestaat de mogelijkheid om deze opleiding sneller af te ronden. Als jij hiervoor in aanmerking komt kun je een halfjaar eerder je diploma halen.

Instroommomenten

 • Augustus/september 2018

Kosten

De bedragen van het lesgeld wordt elk jaar wettelijk vastgesteld. Dit lesgeld hoef je alleen te betalen als je 18 jaar of ouder bent. De bedragen voor het schooljaar 2018-2019 zijn nog niet bekend. Je kunt rekening houden met ongeveer €575,- voor een BBL opleiding niveau 3 of 4*. Verder moet je rekening houden met kosten voor boeken en andere leermiddelen zoals readers, licenties en kopieerwerk.

Aanschaf van een laptop

Je hebt voor deze opleiding een laptop nodig die je gaat gebruiken tijdens projecten en bepaalde lessen. Daarnaast wordt een deel van het lesmateriaal digitaal aangeboden. De laptop-eisen die gesteld worden voor jouw opleiding vind je op: laptop.mboutrecht.nl.

* Genoemde bedragen zijn onder voorbehoud van wijzigingen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

 

De academie

De Academie voor Economie en Ondernemen kent twee richtingen: de zakelijke dienstverlening en handel en ondernemerschap.

Zakelijke dienstverlening

Een secretaresse voert natuurlijk heel ander werk uit dan een commercieel medewerker bij een groothandel, een juridisch medewerker bij een gemeente of een marketingmedewerker. Toch verlenen ze allemaal diensten aan klanten, intern en extern. Binnen vrijwel iedere organisatie kun je daarom in een dienstverlenende functie aan de slag.

Handel en ondernemerschap

Bij jou staat de relatie met de klant voorop. Als verkoper of verkoopspecialist ben jij het visitekaartje van je werkgever. Neem jij snel de leiding en ben je veelzijdig? Dat zijn eigenschappen die goed van pas komen als je manager of ondernemer wilt worden. Wil jij graag het beleid bepalen? Het succes van je eigen zaak staat of valt met jouw persoonlijke eigenschappen. Kun jij beslissingen nemen en ben jij verantwoordelijk voor het onderhouden van de relaties? Dan past Handel en ondernemerschap echt bij jou.

Voor meer informatie over de academie ga je naar de website van de Academie voor Economie en Ondernemen.

Disclaimer:
We doen er alles aan om deze informatie zo actueel en volledig mogelijk te houden. Maar omdat onze opleidingen continue in ontwikkeling zijn, kan het voorkomen dat er gedurende het schooljaar kleine wijzingen doorgevoerd worden.