Managementassistent/directiesecretaresse

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25151
Leerweg: BOL
Niveau: 4
Duur opleiding: 3 jaar
School: Economie & Zakelijke Dienstverlening
Startdatum: september
Locatie: ,

Open dag

7 & 8 december

Meer informatie

Spreekt het beroep van secretaresse jou wel aan, maar wil je net iets meer? Dan is de opleiding managementassistent/directiesecretaresse bij MBO Utrecht vast iets voor jou!

De opleiding

Over de opleiding Managementassistent/Directiesecretaresse

Tijdens de driejarige opleiding Managementassistent/directiesecretaresse krijg je algemene vakken als Nederlands, Engels, Spaans of Duits en rekenen. Een groot deel van de lessen is vooral ook heel praktisch. Zo oefen je tijdens projecten de skills die jij nodig hebt als managementassistent of directiesecretaresse. In een denkbeeldig kantoor ontvang je bezoekers, verstuur je mails en maak je afspraken. Oefenen in een realistische omgeving doen we ook, we werken samen met de Efteling. Tijdens je studie loop je ongeveer 40% van de tijd stage. Als managementassistenten/directiesecretaresse rond je je opleiding op een hoger taal- en rekenniveau af dan een secretaresse.

Als managementassistent of directiesecretaresse ondersteun je het management of de directie van een onderneming. Je houdt de agenda bij, ontvangt bezoekers, je bereidt vergaderingen of andere bijeenkomsten voor, je houdt het archief bij, werkt verslagen uit en dergelijke. Dus zoek je afwisseling en wil je de ‘spin in het web’ van een organisatie zijn, dan kun je met deze opleiding prima uit de voeten.

Managementassistenten en directiesecretaresses zijn zelfstandig, nauwkeurig en flexibel. Ze kunnen goed organiseren en bewaren het overzicht. Ze zijn goed in taal, niet bang voor een beetje stress en maken graag contact met verschillende mensen.

Belangrijke vakken binnen deze opleiding

 • Nederlands en Engels
 • Duits of Spaans
 • Rekenvaardigheid
 • Burgerschap
 • Communiceren (inclusief notuleren)
 • Beroepsgericht leren
 • Administreren
 • Archiveren
 • Organiseren
 • Plannen
 • Netwerken

Kerntaken

 • B1-K1 Voert taken rondom informatiemanagement uit
 • B1-K2 Voert taken rondom planning en organisatie uit
 • P2-K1 Assisteert bij het verzorgen van de corporate informatie
 • P2-K2 Voert financieel administratieve taken uit

Iets voor jou?

 • Je bent proactief
 • Je bent taalgevoelig
 • Je bent nauwkeurig
 • Je bent flexibel

Wat leer je

Het is een kleine opleiding – één à twee klassen per leerjaar – met veel persoonlijke begeleiding. Samen werken we aan een passende beroepshouding. Je weet hoe je klanten te woord staat, afspraken inplant, maar ook hoe je notulen maakt en bijeenkomsten organiseert. Je leert zelfstandig, nauwkeurig en flexibel werken. Als toekomstige managementassistent/directiesecretaresse word je getraind in extra taken op het gebied van voorlichting & PR en budgetten, contracten en projectadministratie. Hoe je je hoofd koel houdt en chaos de baas blijft.

Stage (BPV)

Binnen de opleiding wordt veel aandacht besteed aan stage lopen, ook wel beroepspraktijkvorming (BPV) genoemd. Tijdens je studie loop je ongeveer 40% van de tijd stage. Je kunt een stageplek zoeken die bij jouw persoonlijkheid en/of persoonlijke interesses past. De plekken lopen uiteen van ziekenhuizen, gemeenten, commerciële bedrijven, stichtingen, tot makelaars en notariskantoren en alles wat daar tussenin zit.

Na de opleiding

Wat kun je met een diploma Managementassistent/directiesecretaresse

Met een diploma op zak heb je de skills om aan de slag te gaan als managementassistent of directiesecretaresse bij een onderneming. Belangrijk is dat je daarna werkervaring opdoet. Doorleren kan natuurlijk ook, bijvoorbeeld op de hbo-opleiding Personeel & arbeid of International business management.

Elke organisatie met een managementteam heeft een managementassistente of directiesecretaresse nodig. Dus je kunt echt overal terecht komen. Na enige jaren werkervaring en een extra opleiding/training kun je meer verantwoordelijkheid krijgen, bijvoorbeeld als officemanager van een groot bedrijf. Je kunt ook overstappen naar een baan in de pr, marketing, communicatie of personeelswerk. Of je kunt zelfstandig ondernemer worden

Vaak gekozen vervolgstudies

 • Facility management
 • Personeel & arbeid / HRM
 • (International) Office management
 • Communicatiemanagement

Wil je weten wat de kans op werk is na het afronden van deze opleiding? Je vindt deze informatie op de website van de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven).

Toelatingseisen

Om te kunnen starten met deze opleiding moet je in het bezit zijn van een:

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg of;
 • Diploma vmbo gemengde leerweg of;
 • Diploma vmbo theoretische leerweg of;
 • Overgangsbewijs havo 3 naar havo 4 of;
 • Diploma mbo niveau 3

Daarnaast dien je om toegelaten te worden aan deze opleiding deel te nemen aan de kennismakingsactiviteiten en dient je Digitaal Doorstroomdossier compleet te zijn.

Instroommomenten

 • Augustus/september 2018

Kosten

De bedragen van het lesgeld wordt elk jaar wettelijk vastgesteld. Dit lesgeld hoef je alleen te betalen als je 18 jaar of ouder bent. De bedragen voor het schooljaar 2018-2019 zijn nog niet bekend. Je kunt rekening houden met ongeveer €1.140,- voor een BOL opleiding*. Verder moet je rekening houden met kosten voor boeken en andere leermiddelen zoals readers, licenties en kopieerwerk.

Aanschaf van een laptop

Je hebt voor deze opleiding een laptop nodig die je gaat gebruiken tijdens projecten en bepaalde lessen. Daarnaast wordt een deel van het lesmateriaal digitaal aangeboden. De laptop-eisen die gesteld worden voor jouw opleiding vind je op: laptop.mboutrecht.nl.

Studentenreisproduct

Indien je een voltijd mbo studie volgt heb je recht op een studentenreisproduct. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

Studiefinanciering

Vanaf je 18e kun je ook in aanmerking komen voor de andere producten van studiefinanciering: een basisbeurs, een aanvullende beurs en een lening. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

* Genoemde bedragen zijn onder voorbehoud van wijzigingen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De academie

De Academie voor Economie en Ondernemen kent twee richtingen: de zakelijke dienstverlening en handel en ondernemerschap.

Zakelijke dienstverlening

Een secretaresse voert natuurlijk heel ander werk uit dan een commercieel medewerker bij een groothandel, een juridisch medewerker bij een gemeente of een marketingmedewerker. Toch verlenen ze allemaal diensten aan klanten, intern en extern. Binnen vrijwel iedere organisatie kun je daarom in een dienstverlenende functie aan de slag.

Handel en ondernemerschap

Bij jou staat de relatie met de klant voorop. Als verkoper of verkoopspecialist ben jij het visitekaartje van je werkgever. Neem jij snel de leiding en ben je veelzijdig? Dat zijn eigenschappen die goed van pas komen als je manager of ondernemer wilt worden. Wil jij graag het beleid bepalen? Het succes van je eigen zaak staat of valt met jouw persoonlijke eigenschappen. Kun jij beslissingen nemen en ben jij verantwoordelijk voor het onderhouden van de relaties? Dan past Handel en ondernemerschap echt bij jou.

Voor meer informatie over de academie ga je naar de website van de Academie voor Economie en Ondernemen.

Disclaimer:
We doen er alles aan om deze informatie zo actueel en volledig mogelijk te houden. Maar omdat onze opleidingen continue in ontwikkeling zijn, kan het voorkomen dat er gedurende het schooljaar kleine wijzingen doorgevoerd worden.