Juridisch administratief dienstverlener

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25145
Leerweg: BOL
Niveau: 4
Duur opleiding: 3 jaar
School: Economie & Zakelijke Dienstverlening
Startdatum: september
Locatie: ,

Open dag

7 & 8 december

Meer informatie

Wil jij graag mensen helpen? Je vastbijten in zaken en alles tot op de bodem uitzoeken? Misschien is de opleiding Juridisch administratief dienstverlener bij MBO Utrecht wel iets voor jou!

De opleiding

Over de opleiding Juridisch administratief dienstverlener

De medewerker juridisch-administratieve beroepen verricht ondersteunende administratieve werkzaamheden in een juridische context in overheids-, profit- en non-profitorganisaties.

Kerntaken

 • Verzorgt klantcontact bij juridisch-administratieve dienstverlening;
 • Verricht (juridische) dossierwerkzaamheden;
 • Behandelt (financieel) juridische aanvragen en opdrachten.

Wat doet een Juridisch administratief dienstverlener?

De juridisch-administratief dienstverlener is werkzaam in organisaties op het gebied van:

 • Openbaar bestuur: bijv. Rijk, provincies, gemeenten, waterschappen, rechterlijke instanties, Kadaster, Openbaar Ministerie, Belastingdienst en diverse zelfstandige bestuursorganen.
 • Sociale zekerheid: bijv. afdelingen inkomen en zorg van gemeenten, UWV, SVB, schuldhulpverlening en diverse instanties binnen de sociale zekerheid waarbij de werkzaamheden gericht zijn op klantcontact en het werken aan klantdossiers.
 • Zakelijke dienstverlening: rechtsdienstverlening, bijv. ter ondersteuning van notariaat, deurwaarderspraktijk, incassobranche, inkomensbeheer, advocatuur, Kamers van Koophandel, rechtbanken/OM, verzekeraars, makelaardij, bewind voering en woningbouwcorporaties.

In de zakelijke dienstverlening is het ondersteunen van trajecten op het gebied van financieel-juridische bijstand (bijv. inkomensbeheer en schuldhulpverlening) een duidelijke groeimarkt. De ondersteunende werkzaamheden worden uitgevoerd op basis van specifieke klantvragen, dan wel in opdracht van de organisatie waar de medewerker werkzaam is.

Binnen zijn bevoegdheden voert de juridisch-administratief dienstverlener de ondersteunende werkzaamheden zelfstandig dan wel in teamverband uit.

Onder invloed van diverse ontwikkelingen zijn bedrijfsprocessen in de zakelijke dienstverlening en vooral in het openbaar bestuur en in de sociale zekerheid voortdurend aan veranderingen onderhevig. Het continu bijhouden van benodigde wet- en regelgeving en vaardigheden is noodzakelijk.

Iets voor jou?

 • Je houdt van analyseren
 • Je kunt kritisch luisteren
 • Je bent sociaal

Wat leer je

De opleiding tot juridisch administratief dienstverlener is een opleiding die middenin de maatschappij staat. Recht bestaat namelijk niet alleen uit wetten, maar ook uit regels die beschrijven hoe we met elkaar omgaan. Tijdens projecten leer je wetten toepassen. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je als vluchteling in Nederland komt, of werkeloos wordt. Wat zijn je rechten en plichten? Wij leren je zelfstandig en geordend werken, kritisch luisteren en contact leggen met cliënten. Ook zijn er regelmatig gastlessen, bijvoorbeeld van een rechter-commissaris, en we gaan op excursie naar een rechtbank en de Tweede Kamer.

Stage (BPV)

Binnen de opleiding Juridisch-administratief dienstverlener wordt veel aandacht besteed aan stage, ook wel beroepspraktijkvorming (BPV) genoemd. In schooljaar 2 loop je het eerste half jaar vier dagen per week stage binnen de juridische beroepspraktijk. In leerjaar 3 loop je het tweede half jaar drie dagen stage bij een bedrijf in de uitstroomrichting die je dan gekozen hebt.

Na de opleiding

Wat kun je met een diploma Juridisch administratief-dienstverlener?

Als je een diploma als Juridisch-administratief dienstverlener hebt, werk je in organisaties op het gebied van:

 • openbaar bestuur: bijv. Rijk, provincies, gemeenten, waterschappen, rechterlijke instanties, Kadaster, Openbaar Ministerie, Belastingdienst en diverse zelfstandige bestuursorganen.
 • sociale zekerheid: bijv. afdelingen inkomen en zorg van gemeenten, UWV, SVB, schuldhulpverlening en diverse instanties binnen de sociale zekerheid waarbij de werkzaamheden gericht zijn op klantcontact en het werken aan klantdossiers.
 • zakelijke dienstverlening: rechtsdienstverlening, bijv. ter ondersteuning van notariaat, deurwaarderspraktijk, incassobranche, inkomensbeheer, advocatuur, Kamers van Koophandel, rechtbanken/OM, verzekeraars, makelaardij, bewind voering en woningbouwcorporaties.

Wil je weten wat de kans op werk is na het afronden van deze opleiding? Je vindt deze informatie op de website van de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven).

Vaak gekozen vervolgstudies

 • Hbo Recht
 • Sociaal juridische dienstverlening

Toelatingseisen

Om te kunnen starten met deze opleiding moet je in het bezit zijn van een:

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg of;
 • Diploma vmbo gemengde leerweg of;
 • Diploma vmbo theoretische leerweg of;
 • Overgangsbewijs havo 3 naar havo 4 of;
 • Diploma mbo niveau 3

Daarnaast dien je om toegelaten te worden aan deze opleiding deel te nemen aan de kennismakingsactiviteiten en dient je Digitaal Doorstroomdossier compleet te zijn.

Versneld traject

Er bestaat de mogelijkheid om deze opleiding sneller af te ronden. Als jij hiervoor in aanmerking komt kun je een halfjaar (tot een jaar) eerder je diploma halen.

Instroommomenten

 • Augustus/september 2018

Kosten

De bedragen van het lesgeld wordt elk jaar wettelijk vastgesteld. Dit lesgeld hoef je alleen te betalen als je 18 jaar of ouder bent. De bedragen voor het schooljaar 2018-2019 zijn nog niet bekend. Je kunt rekening houden met ongeveer €1.140,- voor een BOL opleiding*. Verder moet je rekening houden met kosten voor boeken en andere leermiddelen zoals readers, licenties en kopieerwerk.

Aanschaf van een laptop

Je hebt voor deze opleiding een laptop nodig die je gaat gebruiken tijdens projecten en bepaalde lessen. Daarnaast wordt een deel van het lesmateriaal digitaal aangeboden. De laptop-eisen die gesteld worden voor jouw opleiding vind je op: laptop.mboutrecht.nl.

Studentenreisproduct

Indien je een voltijd mbo studie volgt heb je recht op een studentenreisproduct. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

Studiefinanciering

Vanaf je 18e kun je ook in aanmerking komen voor de andere producten van studiefinanciering: een basisbeurs, een aanvullende beurs en een lening. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

* Genoemde bedragen zijn onder voorbehoud van wijzigingen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De academie

De Academie voor Economie en Ondernemen kent twee richtingen: de zakelijke dienstverlening en handel en ondernemerschap.

Zakelijke dienstverlening

Een secretaresse voert natuurlijk heel ander werk uit dan een commercieel medewerker bij een groothandel, een juridisch medewerker bij een gemeente of een marketingmedewerker. Toch verlenen ze allemaal diensten aan klanten, intern en extern. Binnen vrijwel iedere organisatie kun je daarom in een dienstverlenende functie aan de slag.

Handel en ondernemerschap

Bij jou staat de relatie met de klant voorop. Als verkoper of verkoopspecialist ben jij het visitekaartje van je werkgever. Neem jij snel de leiding en ben je veelzijdig? Dat zijn eigenschappen die goed van pas komen als je manager of ondernemer wilt worden. Wil jij graag het beleid bepalen? Het succes van je eigen zaak staat of valt met jouw persoonlijke eigenschappen. Kun jij beslissingen nemen en ben jij verantwoordelijk voor het onderhouden van de relaties? Dan past Handel en ondernemerschap echt bij jou.
Voor meer informatie over de academie ga je naar de website van de Academie voor Economie en Ondernemen.

Disclaimer:
We doen er alles aan om deze informatie zo actueel en volledig mogelijk te houden. Maar omdat onze opleidingen continue in ontwikkeling zijn, kan het voorkomen dat er gedurende het schooljaar kleine wijzingen doorgevoerd worden.