Junior accountmanager

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25132
Leerweg: BOL
Niveau: 4
Duur opleiding: 3 jaar
School: Handel & Management
Startdatum: september
Locatie: ,

Open dag

7 & 8 december

Meer informatie

Wil je graag in de verkoop werken? Zoek je een dynamische baan, heb je een vlotte babbel en vind je het leuk om zelfstandig te werken en veel onderweg te zijn? Dan is de opleiding Junior accountmanager echt iets voor jou!

De opleiding

Over de opleiding Junior accountmanager

Commercieel moet je wel zijn, als je kiest voor het vak van junior accountmanager. Maar het is óók belangrijk dat je gemakkelijk contact maakt met verschillende mensen. Je bent namelijk een schakel tussen de klant en je eigen bedrijf. Tijdens de opleiding leer je nadenken over producten en diensten. Hoe kun je de omzet vergroten en op kosten besparen. Je moet marketing- en verkoopplannen maken en je leert zelfstandig werken op basis van (beleids)plannen.

De opleiding Junior accountmanager duurt drie jaar. Naast algemene vakken als Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap en vakken gericht op je toekomstige beroep zoals communicatie, marketing & sales en account analyses. Tijdens projecten, bijvoorbeeld het organiseren van een beursdag en een marktdag, kun je alles wat je geleerd hebt in de praktijk brengen. Ook loop je in alle leerjaren stage om werkervaring op te doen.

Belangrijke vakken binnen deze opleiding

 • Marketing
 • Sales
 • Communicatie
 • Bedrijfseconomie
 • Customer relations management

Kerntaken

 • Onderzoekt de markt en maakt plannen
 • Voert het verkooptraject uit
 • Bouwt relaties op en onderhoudt ze

Iets voor jou?

 • Je bent commercieel
 • Je bent creatief
 • Je bent ondernemend

Wat leer je

Als junior accountmanager ben je de schakel tussen (potentiële) klanten en het bedrijf. Wij leren je hoe je je moet presenteren en hoe je een goed verkoopgesprek voert. Je leert nadenken over producten en diensten en hoe je deze in de markt kunt zetten. Waar kansen en bedreigingen liggen. Hoe je de omzet vergroot en op kosten bespaart. Je moet marketing- en verkoopplannen maken en je leert zelfstandig werken op basis van (beleids)plannen.

Stage (BPV)

Binnen de opleiding Junior accountmanager wordt veel aandacht besteed aan stage lopen, ook wel beroepspraktijkvorming (BPV) genoemd. Deze fulltime stages zijn in de volgende leerjaren en periodes gepland:

 • Leerjaar 1: periode 4
 • Leerjaar 2: periode 2
 • Leerjaar 3: periode 1

Na de opleiding

Wat kun je met een diploma Junior accountmanager

Je kunt als junior accountmanager bij veel bedrijven gaan werken in de commerciële-, publieke- en bij non-profitorganisaties. Je onderhoudt contacten, adviseert, overlegt, werft nieuwe klanten, brengt offertes uit, voert onderhandelingen, je signaleert kansen en bedreigingen en ga zo maar door. Je bent vaak op pad en denkt mee in het commerciële beleid van je klanten en hun markten. Een baan met veel gezichten en mogelijkheden.

Vaak gekozen vervolgstudies

 • Hbo Commerciële economie
 • Sales management

Wil je weten wat de kans op werk is na het afronden van deze opleiding? Je vindt deze informatie op de website van de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven).

Toelatingseisen

Om te kunnen starten met deze opleiding moet je in het bezit zijn van een:

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg of;
 • Diploma vmbo gemengde leerweg of;
 • Diploma vmbo theoretische leerweg of;
 • Overgangsbewijs havo 3 naar havo 4 of;
 • Diploma mbo niveau 3

Daarnaast dien je om toegelaten te worden aan deze opleiding deel te nemen aan de kennismakingsactiviteiten en dient je Digitaal Doorstroomdossier compleet te zijn.

Instroommomenten

 • Augustus/september 2018

Kosten

De bedragen van het lesgeld wordt elk jaar wettelijk vastgesteld. Dit lesgeld hoef je alleen te betalen als je 18 jaar of ouder bent. De bedragen voor het schooljaar 2018-2019 zijn nog niet bekend. Je kunt rekening houden met ongeveer €1.140,- voor een BOL opleiding*. Verder moet je rekening houden met kosten voor boeken en andere leermiddelen zoals readers, licenties en kopieerwerk.

Aanschaf van een laptop

Je hebt voor deze opleiding een laptop nodig die je gaat gebruiken tijdens projecten en bepaalde lessen. Daarnaast wordt een deel van het lesmateriaal digitaal aangeboden. De laptop-eisen die gesteld worden voor jouw opleiding vind je op: laptop.mboutrecht.nl.

Studentenreisproduct

Indien je een voltijd mbo studie volgt heb je recht op een studentenreisproduct. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

Studiefinanciering

Vanaf je 18e kun je ook in aanmerking komen voor de andere producten van studiefinanciering: een basisbeurs, een aanvullende beurs en een lening. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

* Genoemde bedragen zijn onder voorbehoud van wijzigingen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De academie

De Academie voor Economie en Ondernemen kent twee richtingen: de zakelijke dienstverlening en handel en ondernemerschap.

Zakelijke dienstverlening

Een secretaresse voert natuurlijk heel ander werk uit dan een commercieel medewerker bij een groothandel, een juridisch medewerker bij een gemeente of een marketingmedewerker. Toch verlenen ze allemaal diensten aan klanten, intern en extern. Binnen vrijwel iedere organisatie kun je daarom in een dienstverlenende functie aan de slag.

Handel en ondernemerschap

Bij jou staat de relatie met de klant voorop. Als verkoper of verkoopspecialist ben jij het visitekaartje van je werkgever. Neem jij snel de leiding en ben je veelzijdig? Dat zijn eigenschappen die goed van pas komen als je manager of ondernemer wilt worden. Wil jij graag het beleid bepalen? Het succes van je eigen zaak staat of valt met jouw persoonlijke eigenschappen. Kun jij beslissingen nemen en ben jij verantwoordelijk voor het onderhouden van de relaties? Dan past Handel en ondernemerschap echt bij jou.

Voor meer informatie over de academie ga je naar de website van de Academie voor Economie en Ondernemen.

 

Disclaimer:
We doen er alles aan om deze informatie zo actueel en volledig mogelijk te houden. Maar omdat onze opleidingen continue in ontwikkeling zijn, kan het voorkomen dat er gedurende het schooljaar kleine wijzingen doorgevoerd worden.