Financieel administratief medewerker

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25139
Leerweg: BOL
Niveau: 3
Duur opleiding: 3 jaar
School: Economie & Zakelijke Dienstverlening
Startdatum: september
Locatie: ,

Open dag

7 & 8 december

Meer informatie

Vind je het leuk om met cijfers te werken? Ben je nauwkeurig en werk je graag – zelfstandig – op de computer? Bij MBO Utrecht leiden we je op tot financieel administratief medewerker.

De opleiding

Over de opleiding Financieel administratief medewerker

Voor een bedrijf is het noodzakelijk om te weten hoe het er financieel voor staat en daarvoor heb je financiële informatie nodig. Als financieel administratief medewerker verzamel je die informatie, je ordent de gegevens en legt ze vast in de computer. Belangrijk en verantwoordelijk werk, maar dat kan jij aan. Je werkt nu eenmaal graag met cijfers en computers als je voor deze opleiding kiest.

Financieel administratief medewerkers bij bedrijven, instellingen of accountantskantoren voeren financieel administratieve werkzaamheden uit. Zij zorgen ervoor dat het bedrijf, de instelling of de klant inzicht houdt in de financiële positie en de daarbij behorende rechten en plichten. Deze werkzaamheden zijn gericht op de verantwoording aan externe partijen, zoals banken, de belastingdienst, aandeelhouders en andere belanghebbenden. Je werkt over het algemeen zelfstandig, vaak in opdracht van, aan taken met enige complexiteit.

Belangrijke vakken binnen deze opleiding

 • Bedrijfsadministratie
 • Bedrijfseconomie
 • Rekenvaardigheid
 • Informatica
 • Nederlands
 • Engels.

Kerntaken

 • Je houdt de dagboeken bij
 • Je verricht activiteiten voor het debiteuren- en crediteurenbeheer
 • Je houdt kwantiteitenregistratie bij

Iets voor jou?

 • Je bent nauwkeurig
 • Je werkt graag met cijfers
 • Je bent zelfstandig

Wat leer je

Als financieel administratief medewerker zorg jij ervoor dat de financiële administratie van een bedrijf op orde en inzichtelijk is. Je verzamelt informatie, ordent de gegevens en legt ze vast in de computer. Wij leren je hoe je dagboeken bijhoudt en over debiteuren- en crediteurenbeheer. Hoe je een kwantiteitenregistratie bijhoudt en hoe je omgaat met vertrouwelijke gegevens. Belangrijk en verantwoordelijk werk, maar dat kun jij aan!

Stage (BPV)

Binnen de opleiding Financieel administratief medewerker wordt er veel aandacht besteed aan stage lopen, ook wel beroepspraktijkvorming (BPV) genoemd. In het tweede schooljaar gaan alle studenten in september op stage (ca. 15 weken) en zijn ze één dag op school. In het derde schooljaar volgt er ook BPV periode van circa 15 weken per jaar met één dag school.

Na de opleiding

Wat kun je met een diploma Financieel administratief medewerker

Met een mbo-diploma Financieel administratief medewerker op zak, kun je gaan werken op de administratie van een bedrijf of instelling, bij een accountantskantoor of bij een salarisadministratiebureau. Doorleren kan ook, bijvoorbeeld op de mbo-opleiding Bedrijfsadministrateur die je dan versneld kan doorlopen.

Wil je weten wat de kans op werk is na het afronden van deze opleiding? Je vindt deze informatie op de website van de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven).

Vaak gekozen vervolgstudies

 • Bedrijfsadministrateur
 • Junior assistent accountant

Toelatingseisen

Om te kunnen starten met deze opleiding moet je in het bezit zijn van een:

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg of;
 • Diploma vmbo theoretische leerweg of;
 • Diploma vmbo gemengde leerweg of;
 • Overgangsbewijs havo 3 naar havo 4 of;
 • Diploma mbo niveau 2

Daarnaast dien je om toegelaten te worden aan deze opleiding deel te nemen aan de kennismakingsactiviteiten en dient je Digitaal Doorstroomdossier compleet te zijn.

Versneld traject

Er bestaat de mogelijkheid om deze opleiding sneller af te ronden. Als jij hiervoor in aanmerking komt, kun je een jaar eerder je diploma halen.

Instroommomenten

 • Augustus/september 2018

Kosten

De bedragen van het lesgeld wordt elk jaar wettelijk vastgesteld. Dit lesgeld hoef je alleen te betalen als je 18 jaar of ouder bent. De bedragen voor het schooljaar 2018-2019 zijn nog niet bekend. Je kunt rekening houden met ongeveer €1.140,- voor een BOL opleiding*. Verder moet je rekening houden met kosten voor boeken en andere leermiddelen zoals readers, licenties en kopieerwerk.

Aanschaf van een laptop

Je hebt voor deze opleiding een laptop nodig die je gaat gebruiken tijdens projecten en bepaalde lessen. Daarnaast wordt een deel van het lesmateriaal digitaal aangeboden. De laptop-eisen die gesteld worden voor jouw opleiding vind je op: laptop.mboutrecht.nl.

Studentenreisproduct

Indien je een voltijd mbo studie volgt heb je recht op een studentenreisproduct. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

Studiefinanciering

Vanaf je 18e kun je ook in aanmerking komen voor de andere producten van studiefinanciering: een basisbeurs, een aanvullende beurs en een lening. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

* Genoemde bedragen zijn onder voorbehoud van wijzigingen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De academie

De Academie voor Economie en Ondernemen kent twee richtingen: de zakelijke dienstverlening en handel en ondernemerschap.

Zakelijke dienstverlening

Een secretaresse voert natuurlijk heel ander werk uit dan een commercieel medewerker bij een groothandel, een juridisch medewerker bij een gemeente of een marketingmedewerker. Toch verlenen ze allemaal diensten aan klanten, intern en extern. Binnen vrijwel iedere organisatie kun je daarom in een dienstverlenende functie aan de slag.

Handel en ondernemerschap

Bij jou staat de relatie met de klant voorop. Als verkoper of verkoopspecialist ben jij het visitekaartje van je werkgever. Neem jij snel de leiding en ben je veelzijdig? Dat zijn eigenschappen die goed van pas komen als je manager of ondernemer wilt worden. Wil jij graag het beleid bepalen? Het succes van je eigen zaak staat of valt met jouw persoonlijke eigenschappen. Kun jij beslissingen nemen en ben jij verantwoordelijk voor het onderhouden van de relaties? Dan past Handel en ondernemerschap echt bij jou.

Voor meer informatie over de academie ga je naar de website van de Academie voor Economie en Ondernemen.

Disclaimer:
We doen er alles aan om deze informatie zo actueel en volledig mogelijk te houden. Maar omdat onze opleidingen continue in ontwikkeling zijn, kan het voorkomen dat er gedurende het schooljaar kleine wijzingen doorgevoerd worden.