Commercieel medewerker

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25134
Leerweg: BOL
Niveau: 3
Duur opleiding: 2 jaar
School: Handel & Management
Startdatum: september
Locatie: ,

Open dag

7 & 8 december

Meer informatie

Ben je een verkooptalent? Wil je klanten binnenhalen en verkoopadvies geven? Leer van alles over sales, marketing, reclame en promotie op de opleiding Commercieel medewerker bij MBO Utrecht.

De opleiding

Over de opleiding Commercieel medewerker

Ben jij iemand die graag met mensen omgaat? Zie je het als een uitdaging om je klanten goed van dienst te zijn en ze aan het bedrijf te binden? Dan wacht jou straks een heel afwisselende en zelfstandige baan!

De opleiding Commercieel medewerker duurt twee jaar. Je krijgt algemene vakken als Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap en vakken gericht op je toekomstige beroep zoals communicatie, marketing & sales en online marketing. Tijdens projecten, bijvoorbeeld het organiseren van een beursdag of een marktdag, kun je alles wat je geleerd hebt in de praktijk brengen. Ook loop je in beide leerjaren stage om werkervaring op te doen.

Belangrijke vakken binnen deze opleiding

 • Marketing
 • Sales
 • OnlineMarketing/webcare
 • Commerciële economie
 • Communicatie
 • Verkoopvaardigheden

Kerntaken

 • Onderzoekt de markt en acquireert klanten
 • Verkoopt producten en diensten
 • Bouwt relaties op en onderhoudt ze

Iets voor jou?

 • Je bent actief
 • Je bent creatief
 • Je bent ondernemend

Wat leer je

Als commercieel medewerker heb je, persoonlijk of telefonisch, veel contact met (potentiële) klanten. Wij leren je hoe je je moet presenteren, hoe je een goed verkoopgesprek voert, hoe je offertes opstelt en klachten behandelt. Hoe je commercieel denkt en onderhandelt. Je doet marktonderzoek zodat je weet wie je doelgroep is en je leert hoe je een product het best in de markt kan zetten. Ook leer je hoe je reclame kunt maken, bijvoorbeeld door het gebruik van social media.

Stage (BPV)

Binnen de opleiding Commercieel medewerker wordt er veel aandacht besteed aan stage lopen, ook wel beroepspraktijkvorming (BPV) genoemd. In het eerste schooljaar gaan alle leerlingen vijf dagen in de week op stage tijdens schoolperiode 3. In het tweede schooljaar loop je een deel van de derde periode stage en tijdens schoolperiode 4 vijf dagen per week.

Na de opleiding

Wat kun je met een diploma Commercieel medewerker

Met een mbo-diploma Commercieel medewerker op zak kun je aan de slag op de marketing- of verkoopafdeling van een commercieel bedrijf maar ook bij een non-profitorganisatie en in de publieke sector. Doorstuderen kan op de niveau 4 mbo-opleidingen Junior accountmanager en Manager retail.

Vaak gekozen vervolgstudies

 • Opleiding Junior accountmanager niveau 4
 • Opleiding Manager retail niveau 4
 • Opleiding Medewerker marketing en communicatie niveau 4

Wil je weten wat de kans op werk is na het afronden van deze opleiding? Je vindt deze informatie op de website van de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven).

Toelatingseisen

Om te kunnen starten met deze opleiding moet je in het bezit zijn van een:

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg of;
 • Diploma vmbo theoretische leerweg of;
 • Diploma vmbo gemengde leerweg of;
 • Overgangsbewijs havo 3 naar havo 4 of;
 • Diploma mbo niveau 2

Daarnaast dien je om toegelaten te worden aan deze opleiding deel te nemen aan de kennismakingsactiviteiten en dient je Digitaal Doorstroomdossier compleet te zijn.

Instroommomenten

 • Augustus/september 2018

Kosten

De bedragen van het lesgeld wordt elk jaar wettelijk vastgesteld. Dit lesgeld hoef je alleen te betalen als je 18 jaar of ouder bent. De bedragen voor het schooljaar 2018-2019 zijn nog niet bekend. Je kunt rekening houden met ongeveer €1.140,- voor een BOL opleiding*. Verder moet je rekening houden met kosten voor boeken en andere leermiddelen zoals readers, licenties en kopieerwerk.

Aanschaf van een laptop

Je hebt voor deze opleiding een laptop nodig die je gaat gebruiken tijdens projecten en bepaalde lessen. Daarnaast wordt een deel van het lesmateriaal digitaal aangeboden. De laptop-eisen die gesteld worden voor jouw opleiding vind je op: laptop.mboutrecht.nl.

Studentenreisproduct

Indien je een voltijd mbo studie volgt heb je recht op een studentenreisproduct. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

Studiefinanciering

Vanaf je 18e kun je ook in aanmerking komen voor de andere producten van studiefinanciering: een basisbeurs, een aanvullende beurs en een lening. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.

* Genoemde bedragen zijn onder voorbehoud van wijzigingen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De academie

De Academie voor Economie en Ondernemen kent twee richtingen: de zakelijke dienstverlening en handel en ondernemerschap.

Zakelijke dienstverlening

Een secretaresse voert natuurlijk heel ander werk uit dan een commercieel medewerker bij een groothandel, een juridisch medewerker bij een gemeente of een marketingmedewerker. Toch verlenen ze allemaal diensten aan klanten, intern en extern. Binnen vrijwel iedere organisatie kun je daarom in een dienstverlenende functie aan de slag.

Handel en ondernemerschap

Bij jou staat de relatie met de klant voorop. Als verkoper of verkoopspecialist ben jij het visitekaartje van je werkgever. Neem jij snel de leiding en ben je veelzijdig? Dat zijn eigenschappen die goed van pas komen als je manager of ondernemer wilt worden. Wil jij graag het beleid bepalen? Het succes van je eigen zaak staat of valt met jouw persoonlijke eigenschappen. Kun jij beslissingen nemen en ben jij verantwoordelijk voor het onderhouden van de relaties? Dan past Handel en ondernemerschap echt bij jou.

Voor meer informatie over de academie ga je naar de website van de Academie voor Economie en Ondernemen.

Disclaimer:
We doen er alles aan om deze informatie zo actueel en volledig mogelijk te houden. Maar omdat onze opleidingen continue in ontwikkeling zijn, kan het voorkomen dat er gedurende het schooljaar kleine wijzingen doorgevoerd worden.