Jan Willem van Asperen

Ik wil het beste uit mijn studenten halen

De eerste minuut kijken de meeste studenten stomverbaasd naar Jan Willem van Asperen. Hoe kan het dat een 23-jarige twee hbo-diploma’s heeft en lesgeeft? Gelukkig hebben ze snel door dat hij goed weet waar ie mee bezig is en dat ze veel van hem kunnen leren.

Jan Willem van Asperen (23 jaar) uit Utrecht zegt dat veel eerstejaars omdraaien als een blad aan een boom als ze hem beter kennen.“Ik ben één van de jongste docenten bij de Academie voor Economie en Ondernemen. Ik geef dit jaar voor het eerst officieel les in informatica, bedrijfseconomie en management & organisatie. Ik heb commerciële economie gestudeerd bij Fontys Hogeschool in Tilburg. Daarna heb ik één jaar de versnelde lerarenopleiding bedrijfseconomie op het hbo gedaan. Bij mijn stages in het bedrijfsleven merkte ik dat dit me minder goed lag. Ik miste het om jongeren te zien groeien. Dat ligt in het verlengde van mijn grote passie als trainer/voorzitter Ultimate Frisbee (een combinatie van rugby en voetbal).”

Uitdaging

“Als docent vind ik het belangrijk dat mijn studenten zich ontwikkelen. Ik hoop dat ze door mijn lessen ontdekken waar ze goed in zijn. Op deze mhbo-opleiding zitten studenten met ambities om door te leren. Ik hoop dat ze deze instelling gebruiken om hun talenten verder te ontwikkelen.”

Nederlands kampioen

Jan Willem van Asperen gebruikt zijn sportachtergrond in de les.“Ik train twee tot drie keer per week. Ons team is vorige maand Nederlands Kampioen geworden. Veel mensen denken dat wij een frisbee overgooien op het strand. Dat klopt voor geen meter, want dit is een hele explosieve sport. Natuurlijk heeft mijn manier van lesgeven overlappingen met sport. In ultimate frisbee is geen scheidsrechter. Als docent ben ik dat ook niet. We moeten samen het beste uit de opleiding halen.”

Over tien jaar

“Heeft het mbo een beter imago en draait het onderwijs meer over de kwaliteiten van studenten. Ik ben nog steeds docent en heb een eigen bedrijf in de sportwereld. Ik vind dat je in de les altijd interessante verhalen moet kunnen vertellen met actuele voorbeelden uit het bedrijfsleven,” zegt Jan Willem van Asperen.