Docent zijn is “de meest afwisselende baan die er is”

“Mijn wensen zijn uitgekomen: ik sta voor de klas en ik mag de lerarenopleiding afmaken. Ik ben zo blij met de kans die MBO Utrecht mij geeft,” zegt Marlies van Maanen. Ze geeft sinds augustus 2017 Nederlands bij de Academie voor Economie en Ondernemen op Australiëlaan 23.

De jonge docente (32) uit Zwartebroek (omgeving Amersfoort) koos er eerder bewust voor om het roer om te gooien. Na de HBO-studie Journalistiek in Zwolle werkte ze vijf jaar als intercedent bij een uitzendorganisatie. Daar begon het te kriebelen.

Afwisselend
“Ik wilde meer en daarom begon ik in 2012 met de Lerarenopleiding Nederlands op Hogeschool Windesheim. Ik deed de studie (Afstandsleren) naast mijn 32-urige baan als senior-intercedent. Tijdens mijn eerste stage kwam ik erachter hoe afwisselend het onderwijs is. Je bent de hele dag bezig met jongeren, organiseren, plannen, opvoeden en natuurlijk de Nederlandse taal. Het is de meest afwisselende baan die er is.”

Tijd voor wat nieuws
In 2015 besloot Marlies dat het tijd was voor wat nieuws. Ze begon bij MBO Utrecht als projectleider van MBO U-Match en later ook als BPV-consulent. Een mooie kans om haar jarenlange werkervaring in het bedrijfsleven over te brengen aan jongeren. “In 2013 stopte ik met de opleiding, vanwege de geboorte van mijn eerste kind. De mogelijkheid om de studie weer op te pakken kwam weer dichterbij, toen ik bij MBO Utrecht startte,” vertelt Marlies enthousiast. “en dit schooljaar is het zover: ik sta voor de klas en start met het zij-instroomtraject. Op maandag en dinsdag geef ik les bij de financiële en secretariële opleidingen en de rest van de week studeer ik en zorg ik voor mijn twee kinderen. Erg druk, maar ik grijp deze kans met beide handen aan!”

Spannend
Natuurlijk was het de eerste weken best spannend om voor de klas te staan. “Je moet als beginnend docent nog zo veel leren, maar het gaat goed. Ik probeer de studenten bewust te maken van het belang van het beheersen van de Nederlandse taal. Je bent altijd met taal bezig, in ieder vakgebied. Goed leren schrijven, lezen en spreken is essentieel voor jouw toekomst.”

Link bedrijfsleven
“Ik vind het belangrijk om elke dag plezier in je werk te hebben. Dat wil ik aan mijn studenten overbrengen. In het onderwijs is de link met het bedrijfsleven heel belangrijk. Juist bij een beroepsopleiding doe je er alles aan om professionals met de juiste kennis en beroepshouding af te leveren. Ik heb een gastles georganiseerd met een connectie van het UWV. Derdejaars directiesecretaresses kunnen nu een perfect profiel op LinkedIn plaatsen. Onmisbaar in deze tijd en heel belangrijk als ze straks gaan solliciteren.”

Beroepshouding
“Ik leer mijn studenten ook dat het niet normaal is als je op je mobiel kijkt als ik iets uitleg of dat je onverschillig op je stoel hangt, terwijl er oordopjes aan je oren hangen. Daar begint het stukje bewustwording hoe je overkomt op anderen. De juiste houding, taalgebruik, woordkeuze zijn zo belangrijk. Daar word je later op je stage of in je werk op afgerekend,” zegt Marlies. “Het is het totaalplaatje wat me zo aanspreekt en dit is pas het begin. Ik kijk uit naar de tijd die voor me ligt, want er is voor mij ook nog veel te leren!”

 

Laat wat van je horen

*